CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

April 20, 2011

Pernah tak alami situasi macam nie??


 situasi 1 :  

Study week. Kita kemain pulun study sampai lupa nak makan semua...xsempat dah buat ape-ape. Kita tengok member wahh cool betul ada yang tengok movie, ada yang main game, ada yang kua tak balik-balik. Fun betul. Kita??Bertungkuslumus nie. Bila dapat result, diorang lagi bagus? ohhh xdapat terima..mula la ade rasa xpuas hati. Rasa nak give upla. Dengki. Kan??     



situasi 2: 

Minggu depan ada test. Orang lain belum mula study kita dah start dulu sebab tak nak rushing nanti. Then beberapa hari sebelum test kita dah habis rivision n confident..kita boleh jawab dengan baik. Tapi,masa test kita blur. Padahal berapa kali da redo soalan macam tu..fikir punya fikir tak dapat jugak. Then, masa tamat. Lepas serahkan kertas test terus singgah semua formula n step2 yang kita stuck tadi??Terkilan kan??   


 
  situasi 3:  
Masa tengah jawab test, soalan 1 dah stuck. Buat soalan 2. Stuck lg. Skip lagi. Then jawab punya jawab punya jawab,siap pun..wah hati da bebunga2 sebab dah siap. Time 4 checking. Yes perfect! Masa pun habis. Kua dari hall, dengar member discuss2..Tapi rase lain macam je. Aku salah kertas soalan ke?Kenapa takde pon saoalan tu tadi..Then check kertas soalan n......hahah..padan muka kan da careless tak jawab 1 soalan. Kalo 1 je takpela..ni 1 soalan yang ada a,b,c??Hoooo...memang tebaiklah.    



Jangan cuba salahkan siapa-siapa. Tengok diri seniri dulu. Cuba check masa tengah study ada tak tiba-tiba terlintas "confirm boleh jawab semua nie nanti. Takyah tengok dah la.." Ada? Sedar tak kita yang kita lupa bergantung kepada Allah? Terlalu yakin dengan diri sendiri.Over confidentla orang cakap.Sebetulnya semua perkara Allah yang tentukan?kan? n ingat la..kita manusia biasa je..cuba pandang positive setiap perkara yang berlaku supaya kita redha..contoh situasi kat atas nie..percayalah nie berlaku sebab Allah sayang kita..tapi bila kita terus mengeluh mengeluh dan mengeluh, kita letakkan salah kat sapa???na'uzubillah min zalik..tanam dalam hati,Allah sayang kita..Belum rezeki kita tue.InsyaAllah rezeki tu ada bila kita tak putus asa. Dia nak kita brusaha lebih sikit lagi..insyaAllah + sabar + jangan mudah lupa diri dengan kelebihan yang Dia bagi..

SO 

au yg ade mslah ni xmo giveup la..nak stdy betul2...gambate!!!!!!!!!

2 comments:

Lovea_Fiya said...

hihihih...saya sedang..atau bakal menghadapi saat menanti IO yg xde tips..lalala

mrS pinu said...

hahahahaha...dan sye penin nak bc coz sume bnyak n xfaham2..hahahahhahaa